Met welke bril kijk jij?

Datum

Het is donderdagmiddag, ik doe boodschappen en kom een kennis tegen. Het ging ongeveer zo: “Zo, je ziet er moe uit. Het is natuurlijk ook zwaar zo’n zwangerschap op jouw leeftijd. Ik moet er niet aan denken, weer zo’n kleintje. Of zwanger zijn.” Een tikje verbouwereerd kijk ik haar aan, in twijfel over mijn eerste reactie.

Zal ik haar vertellen dat mijn moeheid komt omdat ik tegen een klein griepje aan hang en omdat ik in de afgelopen 7 dagen, 5 dagen op en neer ben gereden van Den Haag naar Arnhem. Voor leuke dingen als een bruiloft, een verjaardag en een opleidingsdag Systemisch Coachen, en voor verdrietige dingen als gezondheidsproblemen in mijn schoonfamilie. En dat met name dat laatste me de afgelopen week soms ook tijdens slaaptijd bezighoudt? Ik besluit om het niet te doen en zeg alleen “dat klopt, ik ben ook een beetje moe.”

Wat ik haar wel vertel is dat ik het heerlijk vind om weer zwanger te zijn en dat ik van elk moment geniet. Van de zachte bewegingen in mijn buik waaraan ik voel dat het kleine meisje dat in mij groeit ook wakker is, tot aan mijn ‘zwangerschapsvetjes’ waarvan mijn dochter van tien mij onlangs bewust maakte. 

Ik vertel haar ook dat deze zwangerschap een diepe wens was van mij en mijn man en dat we er ruim drie jaar op moesten wachten. En hoe dankbaar we zijn dat het ons alsnog gegeven is. Ik zie de bewustwording in haar ogen.

Ik neem het haar niet kwalijk. Als ik eerlijk ben gebeurt het mij ook weleens. Dat ik iets invul voor een ander, vanuit mijn eigen perspectief. Dat ik met de verkeerde bril op naar de werkelijkheid kijk; met de bril van mijn werkelijkheid. En ik besef me eens te meer hoe verruimend het is om de dingen te bekijken vanuit het niet-weten. Vragen te stellen, helemaal open te staan voor de ander en daarmee ruimte te scheppen voor zijn of haar ervaring. Zonder oordeel, zonder vermenging met mijn eigen verhaal. En dat ik daarmee de ander de ruimte geef om er helemaal te mogen zijn. Met een diepe verbinding tot gevolg. 

Het enige dat daarvoor nodig is, is een andere bril. En als er bewust-zijn is, is die in enkele seconden opgezet. Met welke bril kijk jij vandaag?

× Hoe kan ik je helpen?